Projects      Studies      About     






BELVEDERE KOEKELBERG


Transformation of a house in Koekelberg

Year ︎︎︎ 2017 - ...
Status ︎︎︎ Building permit
Surface ︎︎︎ 100 m²
Budget ︎︎︎ 110,000 €

____________________________________

The ambition of this small renovation of a stately home built in 1941 near the basilica of Koekelberg is first and foremost to better connect the existing living spaces with the deep, south-facing garden. This is done by freeing up the rear facade - which has remained unfinished, as is typical in urban terraced houses - and by adding a thin, glazed extension over the full height of the house. This addition functions as a stairwell, winter garden, and as an extension of the adjoining existing spaces, which are opened up to the new volume as much as possible. The living space, kitchen and dining room, which are currently only located in a continuous space on the second floor, are thus organized as an atypical vertical connected stack on the garden side. Each space takes maximum advantage of the proximity and orientation of the lush, south-facing garden. The sous-sol becomes a useable floor, and functions as a guest room and office. The floors of the addition are executed as an open wooden lattice work, blurring the separation between the floors as much as possible.





























© 2021 ALTSTADT